Öland har något att erbjuda alla tider på året! Här kan du läsa några förslag på aktiviteter och sevärdheter.
Om du vill veta mer om olika aktiviteter och evenemang under hela året kan du gå in på hemsidan www.oland.com
Välkommen att upptäcka Öland!
På våren sjuder Öland av liv och det är mycket som händer i naturen.
Ett säkert vårtecken är när fågelsträcken kommer och drar norrut. Öland är verkligen ett eldorado för den som tycker om fåglar.
Sjölunden ligger i naturreservatet Knisa Mosse. Det finns en vandringsled som går runt Knisa mosse där man kan njuta av blommor och fåglar under våren. Där finns också ett fågeltorn varifrån man har bra möjligheter titta på fåglarna i mossen samt se vyerna över Kalmarsund.
Andra bra platser att se fåglar och blommor i vår närhet är Södra Greda lövängar, Petgärde träsk, Södviken, Lilla-Horns lövängar, Högenäs orde och Hornsjön.
På Öland växer många olika orkidéer. När de blommar i maj/juni är det verkligen vackert. Men de är fridlysta så man får bara titta på dem! Du behöver inte gå långt för att uppleva orkidéernas skönhet eftersom de finns runt hörnet i Knissa Mosse. I juni månad blommar den sällsynta blåelden i all sin prakt samt linblommor längs kustvägen.
För den som gillar att fiska finns det rika möjligheter att fiska lax under våren. Många njuter av att få koppla av och stå och kasta i solnedgången. Vår och höst har vi återkommande "fiskegäng" som kommer för att ha Sjölunden som bas för sitt fiske.
Skulle fiskelyckan inte vara med så behöver man inte vara utan fisk. I Sandvik har vi en fiskaffär/restaurang där du kan köpa det mesta i fiskväg.
Sedan år 1900 har man tänt valborgsmässoeld på Nabben strax söder om Sandvik. Här brukar det vara gemytlig samvaro med en kör som sjunger de traditionella vårsångerna. När man njutit färdigt av brasan brukar det smaka bra att gå upp till kvarnen och ta en kopp kaffe!
Vårfest på Öland! Alltid helgen vecka 19. Temat för helgen är trädgård, naturupplevelser och lantliv. Över hela Öland erbjuds du som besökare aktiviteter i denna anda. Shoppa, ät gott och upptäck sevärdheter på en vårfager ö. Konst, musik och litteratur är kulturella inslag som kryddar.
För många har det inte varit sommar om man inte har varit till Öland. Har man en gång varit här vill man gärna återvända. Öland har något att erbjuda alla. På sommaren är det liv och rörelse på många platser men det går också att finna platser där man kan få uppleva lugn och ro bl.a. hos oss i Sjölunden.
Det finns mycket att upptäcka i närområdet. Ett par km. söder om Sjölunden har du den lilla fiskebyn Djupvik där det finns en liten badbrygga som man kan bada ifrån. Här finns också en liten restaurang där man kan äta och njuta av solnedgången över sundet.
Strax norr om Sjölunden hittar du Sandvik, en liten sommaridyll med en småbåtshamn. Här kan man gå runt på kvällarna och titta på alla vackra båtar som lagt till i den populära gästhamnen. Vid hamnen har du ett par restauranger att välja på samt ett glasscafé.
Bästa utsikten över Sandvik får du om du går upp i Sandviks kvarn. Här kan du också äta gott samt spela minigolf.
Följer man kustvägen norrut från Sandvik kommer man till Jordhamn som har öns enda bevarade skurkvarn. Ett mycket flitigt fotograferat motiv.
På Öland är det aldrig långt till en strand. Här finns härliga badstränder och närmaste sandstranden ligger i Sandvik 1,5 km från Sjölunden. I Böda har vi en 20 km lång sandstrand som klassas som en av Europas bästa. Där finns flera badplatser att välja på och du hittar säkert din favorit.Vid Byrums raukar kan man njuta av både härlig sandstrand och solnedgångar och på östra sidan har vi barnvänliga långgrunda stränder.
Vi kan ge tips på många trevliga utflykter, vandrinsgleder och cykelleder här på norra Öland. För att nämna några så har vi Skäftekärrs järnåldersby, Trollskogen och fyren Långe Erik. I Byxelkroks hamn finns mycket att titta på i de små bodarna och härifrån kan man också göra en dagsutflykt med båt till Blå Jungfrun en ö i Kalmarsund.
Ett måste för barnfamiljer är lådbilslandet i Löttorp. Här får barnen prova på att ratta små bilar och bussar vilket brukar vara mycket populärt. Vill du prova på att rida kamel så kan man göra det i Ormöga. En kväll med en konsert på Borgholms slott eller Kackelstugan är också ett fint sommarminne att ta med sig. Som ni märker finns det mycket att se uppleva och göra på Öland!
Ölands Skördefest firas alltid sista helgen i september - Sveriges största kulinariska festival! Ölands Skördefest bjuder på drygt 900 aktiviteter över hela ön
Då slås portarna upp till Ölands rika skafferi där du får njuta av odlarnas nyskördade och förädlade läckerheter som säljs i gårdsbutiker och affärer samt serveras på caféer, restauranger och krogar. För att hitta alla aktiviteter som pågår runt om på ön så markeras platserna med skördefestens symbol - pumpan!
En av skördefestens stora höjdpunkter är den fantastiska konstnatten. Då öppnar konstnärerna sina hem och gallerier och överallt i natten lyser det från pumpor och marshaller - det känns helt magiskt.
Skördefesten börjar alltid på onsdagskvällen med invigning av årets Ölandsby. Det händer alltid någonting, från invigningen på onsdagen till den stora avslutningsparaden i Färjestaden på söndagen. Två Konstnätter, eldskulpturer, fyrverkerier, dockparad, pumpagubbar, Night Glow, matlagningstävlingar, utställningar, Fårets Dagar, Matlandetskapet och mycket annat står på programmet. Det är bara att välja och vraka.
För närmare uppdateringar om årets aktiviteter, gå in på www.skordefest.nu
För den som gillar att fiska finns det rika möjligheter att fiska lax under hösten. Många njuter av att få koppla av och stå och kasta i solnedgången.
Själv brukar jag lägga nät med vadarbyxor, det är alltid spännande att se om det blivit något
En led i Persnäs socken på norra Öland som binder samman den östra sidans sjömarker med Kalmarsunds kalkstensklint. Här kan du göra korta promenader eller längre vandringar/cykelturer genom ett omväxlande och fascinerande landskap. Leden sträcker sig från Knisa i söder till Källa i norr, från Södvikens sjömarker i öst till Stenkusten och Geoparken i Gillberga i väst. (Här kan du läsa mer om geoparken www.olandsguiderna.se)
Vandringsleden inbjuder till innehållsrika utflykter, korta eller långa, till fots eller till cykel. För att besökaren ska hitta rätt har projektet tagit fram en karta över området med vandringsleden. På kartan finns även praktisk information som allmänna toaletter, restauranger, affärer och kaféer i bygden.
Du hittar mer information här www.kust-kust.se
En fråga som vi ölänningar får ibland är "Kan man verkligen bo på Öland på vintern?" För oss är det en återhämtningsperiod där vi njuter av ett annorlunda Öland med ro och lugn. Vandringar längs havet, tystnaden, ljusblårosa solnedgångar och ett avstressat liv gör Öland speciellt även på vintern. Finns det mycket snö och isen lägger sig i sundet så kan man tro att man är vid Nordpolen med de höga snöbergen...och tystnaden och vidderna.
Skulle Ölandsfåken komma med snö och vind är det mysigt att sitta vid öppna spisen och bara vara. Flera gäster kommer och stannar över en helg för att vara i en avstressande miljö, Sjölunden är verkligen en oas!
Julen närmar sig och hela Sverige gör sig redo. Öland är såklart inget undantag utan bjuder på julmarknader från norr till söder.Först ut är julmässan i Skäfteskärr, den är alltid vid Alla Helgon helgen vecka 44. Det blir en traditionsrik helg med bland annat högkvalitativt hantverk, närproducerade livsmedel, kroppkakor, ponnyridning, musik och en tomte. Du hittar mer information här www.oland.com/olands-aktiviteter/julmarknad
Borgholms Slott har en spännande julmässa andra söndagen i december. Vid dessa tillfällen får man ta del av lokala hantverk och mat.
Hotell Borgholm, Halltorps Gästgiveri och Ekerum Resort är mycket uppskattade för sin goda mat. Julkonserter i de olika kyrkorna är också värt ett besök.
Strandvillan har vi till uthyrning året om. Vi har haft flera gäster som har provat på att fira jul och nyår i Sjölunden. De brukar uppskatta att komma till en julpyntad villa med eld i öppna spisen. Här kan man bara sitta och umgås, läsa en bra bok och titta på havet från övervåningen. Sedan kan man hjälpas åt med matlagning i det välutrustade köket.
Vill man kan man ta en promenad runt mossen för att sedan komma hem o njuta av ett bastubad.
Nyårsafton är det verkligen ett skådespel när det är klart väder så att man kan se alla fyrverkerierna tvärs över sundet.
Det går även även att hyra Sjöstugan och Sjötorpet året runt.
Under slutet av 1800-talet utdikades många kärr på Öland men Knisa mosse skonades och är därför en av öns få orörda våtmarker. Redan under 1930- talet blev delar av mossen naturreservat och ingår idag även i Natura 2000, vilket betyder att området är av riksintresse för naturvård och friluftsliv. De ca 150 hektar stora reservatet är mest känt för sitt rika fågelliv, ca 50 olika fågelarter häckar inom området.
Det är en härlig upplevelse att vandra runt mossen en vårmorgon och njuta av fågelsång och blomsterprakt. Eftersom Sjölunden ligger mitt i detta naturreservat behöver du inte ens ta bilen för att komma ut på vandring.
Sandvik är ett litet samhälle som tidigare var viktig som utskeppningshamn för kalksten som bearbetats i närheten. Numera är hamnen en populär gästhamn för båtturisterna men det brukar också finnas en och annan fiskebåt. Sandvik erbjuder också många små bodar med antikviteter, textilhantverk och keramikverkstad.
Sandviks främsta kännetecken är den mäktiga Sandviks kvarn, en gigantisk ”holländare” med 8 våningar och en höjd på 24 meter. Den flyttades hit från Vimmerby 1885. Idag används kvarnen som restaurang och kvarnmuseum.
I Sandvik har vi en fiskaffär/restaurang där du kan köpa det mesta i fiskväg, den är även öppen under helgerna lågsäsong mellan påsk och jul. I hamnen finns också Hamnkrogen som är öppen sommartid och lite längre bort ligger Sandviks kvarn med restaurang och pizzeria. I Sandvik har vi också Trossen en välsorterad ICA-butik.
Man kan också hyra cyklar i närheten av Sandvik. Det är Henrik Petersson som står för uthyrningen. Telefon: 070-564 44 44 eller 0485-55 25 10
Alldeles söder om hamnen finns en badplats med sandstrand som brukar vara uppskattad av både lokalbefolkningen och turister.